Trygghetsskapande metoder: En kvalitativ intervjustudie
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med föreliggande studie är att undersöka verksamma och erfarna sångpedagogers utsagor om sina trygghetsskapande metoder vid enskild sångundervisning på gymnasieskola. Studien är av kvalitativ karaktär där metoden som genomförts är semistrukturerade intervjuer med fem informanter. Forskningsfrågan i studien lyder: Vilka trygghetsskapande metoder menar verksamma sångpedagoger finns vid enskild sångundervisning på gymnasium?
Studien har utifrån intervjuer besvarat frågeställningen, samt att relevanta styrdokument, litteratur, forskning och författningar undersökts för studiens analys och frågeställning. Resultatet visar att det inte finns en enskild bra metod, men visar att trygghet är nyckeln till utveckling och att metoder för trygghetsskapande just därför behöver belysas. Studien visar att sångpedagoger har omfattande metoder som inte finns beskrivet i styrdokument, men som i detta självständiga arbetes resultat visar att informanternas utsagor om trygghetsskapande metoder är att kommunicera, samspela, socialisera, vara lyhörd, omhändertagande, omtänksam, empatisk, stöttande, berömmande, ärlig, respektfull och att vara uppmärksam till elevbehov.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 24
Keywords [sv]
Trygghet, trygghetsskapande, pedagogik, sång, sångundervisning, sångpedagog, gymnasium, lärare & elev, relationer, kommunikation
National Category
Pedagogy Music Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kmh:diva-5099OAI: oai:DiVA.org:kmh-5099DiVA, id: diva2:1805134
Educational program
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan
Presentation
2023-08-12, 11:52 (Swedish)
Supervisors
Examiners
2023-10-162023-10-162023-10-16Bibliographically approved