Kompetens inom Musikskolan: vilka krav ställs på musik- och kulturskollärare
2015 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den svenska Musik- och Kulturskolan har en unik funktion i vårt samhälle. Skolformen är, till skillnad från grundskolan, en frivillig undervisningsform. Den styrs helt av kommunerna själva och kännetecknas av bristen på gemensamma styrdokument. De har heller inga statliga krav på sig att anställa högskoleutbildade lärare. Detta, kombinerat med vad som anges som krav i jobbannonser till dessa skolor gör det otydligt i vad som egentligen krävs av en sådan lärare.
I detta arbete har en undersökning av jobbannonser till musik- och kulturskolan genomförts, för att se vilka krav och formuleringar som är vanligast förekommande i annonserna. Resultatet har sedan bildat underlag för intervjufrågor till personal på musik- och kulturskolor i Stockholm och Mälardalen, för att ta reda på vilka kvalitéer och kunskaper som anses vara viktiga för en instrumentalpedagog. Två intervjuer med instrumentpedagoger och en intervju med en musikskolerektor har genomförts.
Resultatet av intervjuerna visar att åsikterna om vilka egenskaper som är viktiga för en instrumentalpedagog är relativt gemensamma för respondenterna. Egenskaper som att vara socialt kompetent, flexibel, kunna sätta sig in i elevernas situation och att ha höga instrumentala färdigheter är kvalitéer samtliga respondenter tar upp.
Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keywords [sv]
musikundervisning, kulturskolor, musikskolor, instrumentalundervisning, undervisning, pedagogik
National Category
Music Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kmh:diva-1884OAI: oai:DiVA.org:kmh-1884DiVA, id: diva2:818694
Educational program
Lärarexamen med inriktning musik
Supervisors
2015-06-092015-06-092015-06-09Bibliographically approved